Workshops

In het labyrint loop je de weg naar binnen. Het is een oeroud pad van bezinning, loslaten, ontvangen en weer verder gaan. Een meditatieve loop waarbij er de gelegenheid is om de weg naar binnen te lopen, het is een weg naar jezelf. Door het lopen en de wendingen in het labyrint heeft je bewustzijn de gelegenheid om van je hoofd naar je hart en je lijf te zakken. Er vindt een gecentreerdheid plaats waarbij je open staat voor ervaringen en bevindingen en tegelijkertijd even wat verder weg bent van de dagelijkse beslommeringen. Het labyrint werkt dan als ‘sacred space’, een heilige ruimte waar je in kunt gaan om te bezinnen, loslaten, ontvangen en weer vanuit op pad kunt gaan de dagelijkse wereld in.

Het mooie van een labyrint lopen met een groep is dat er een ervaring kan ontstaan van het samen beleven  en tegelijkertijd het lopen van je eigen pad, dit heeft een krachtige werking.  De labyrintworkshops zijn verdiepende labyrintlopen rondom een thema zodat de ervaring van de labyrintloop verdiept kan worden met het onderwerp of thema dat centraal staat.

EEN REIS DOOR JE LEVEN

In deze workshop maak je uitgebreid kennis met het labyrint en leer je hoe je zelf een labyrint tekent en een vingerlabyrint maakt. Daarnaast leer en ervaar je hoe het labyrint gebruikt kan worden om terug te kijken op je leven. Te zien wat oplicht, waar je blij mee bent geweest, waarmee niet en om daar een bepaalde rust in te vinden. En om deze ervaring weer mee te nemen de wereld in naar het nu.
Deze methode om met het labyrint door je leven te reizen kan gebruikt worden bij en door mensen die willen stilstaan bij hun (on)sterfelijkheid. Het is een reis waarin niet het verhaal maar juist de ervaring van de dingen centraal staat.

Tijd: 4 uur
Maximale groepsgrootte: 8

HART LICHTJESLABYRiNT

Deze workshop vindt buiten plaats, in de avondschemering. In het hartlabyrint branden 140 kaarsjes en zo nodigen je uit om de weg naar je hart in te gaan. Om te luisteren naar wat je hart zegt. Waar ben je dankbaar voor, waar gaat je hart naar uit? Loop je alleen voor je eigen hart of ook voor een ander hart? Harte-kracht. We sluiten af rondom een vuur.

Tijd: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 20

DE MAGISCHE WERKING VAN HET LABYRINT

In deze workshop neem ik je in woord en beeld mee in de geschiedenis van het labyrint. Waar komt het labyrint vandaan? Hoe werd het in oude gebruikt? En we ontdekken hoe het labyrint in deze tijd weer opnieuw ingezet wordt. Daarna ga je zelf aan de slag. Je leert hoe je een labyrint tekent en gaat adhv je eigen tekening een vingerlabyrint leggen met kleine steentjes. We sluiten de workshop af met het tegelijkertijd lopen van je eigen vingerlabyrint. De steentjes en een handige instructie krijg je in een mooi zakje mee naar huis.

Tijd: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 8

DE WIJSHEID VAN HET HART

Het hart is de plaats waar we spirituele wijsheid en de universele liefde kunnen ervaren. In onze tijd maken we de beweging van het hoofd naar het hart en om daar de balans in te vinden. Selma Sevenhuijsen ontwierp een prachtig hart labyrint wat deze beweging van hoofd naar hart sterk ondersteunt. Na een korte uitleg bereiden we ons via een aantal hart-opende bewegingen en een hart-opende meditatie voor op de loop in het labyrint met deze hartvorm. Het is een aankomen in je eigen hart en daarna laten stromen van je eigen harts-energie in jezelf en naar degene met wie jij je verbonden weet. We sluiten de workshop af met een dankbaarheidsritueel.

Tijdsduur: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 12

HILDEGARD LABYRINTLOOP

Hildegard van Bingen, 1098-1179, abdis, mystica, kruidenkundige, componist en profetes. Vanaf haar 42e levensjaar schreef zij de visioenen die zij ontving neer  en werden daar prachtige miniaturen van gemaakt.  Ze laten een, zeker voor die tijd, opmerkelijke visie zien op God en de kosmos. Een levendige vitale wereld, vol groenkracht.
Wat gebeurt er als we één afbeelding met ons meenemen het labyrint in en we afdalen van ons hoofd naar on hart?  Welke boodschap heeft het visioen ons vandaag de dag?
Na een uitleg en meditatieve voorbereiding gaan we het labyrint in en laten zo Hildegard tot ons spreken. Wat ziet zij? En wat ziet jij?

Tijdsduur: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 20

FRANCISCUS LABYRINTLOOP

In het boek ‘Over de Liefde”heeft Franciscaan broeder Guy Dilweg prachtige verhalen geschreven over de verhalen die gaan over de gesprekken van Franciscus van Assisi met zijn medebroeders. Eén van die verhalen gaat over ‘de stille zekerheid’,  het gaat over de fases waar je doorheen gaat als je gehoor wilt geven aan die zachte innerlijke stem, als je op weg wilt gaan naar je bestemming.

De uitnodiging is om na een introductie over Franciscus in het labyrint deze weg te verkennen. Langs het pad staan kleine vragen die Franciscus aan je stelt., die je kunnen helpen om de beweging naar het midden van het labyrint te maken om zo stap voor stap die bestemming te ontdekken en steeds zekerder van te worden.  Misschien ervaar je in het midden van het labyrint wel die gloeiende vreugde als je jouw bestemming in je wezen voelt. En dan weer de wereld in, hoe gaat dat? Wat ervaar je tijdens de weg naar buiten?

Tijdsduur: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 20

LICHTLABYRINT AAN HET EINDE VAN HET JAAR

Het labyrint wordt verlicht door wel 200 zachte lichtjes. Ze nodigen je uit om op pad te gaan door het afgelopen jaar. Waar ben je dankbaar voor, wat laat je achter je liggen, wat mag mee het nieuwe jaar in? Wat is je intentie voor het nieuwe jaar?

Na een uitleg over het labyrint zelf en een voorbereidende meditatie gaan we met elkaar in stilte op pad in het labyrint. Ieder voor zich en toch met elkaar doe je deze ervaring op. Naderhand is er tijd om te delen wat er gedeeld wil worden en natuurlijk warme chocolademelk!

Tijdsduur: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 20

Kijk voor actuele labyrintworkshops in de agenda

Contactgegevens

Tel.: 06-53527047
Email: anita@dedriegratien.nl

Anita Groenendijk